Yayımcı adresi: Hadımköy TOKİ Mevlana Cd. B1/2 D:2
Hadımköy / Arnavutköy / İstanbul
This work Licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.
In this study, wheat, barley and oat lipids were examined comparatively with safflower oil and their quality values were revealed. Bread Wheat Genotypes; Bezostaja, Yunus, Altay, Müfitbey and Nacibey; Barley Genotypes; 4193, İnce, 5252, Özdemir and Ünver; Oat Genotypes; Checota, Seydişehir, Yeniçeri, Kırıklar and Kahraman; Safflower Genotypes; Yenice, Dinçer, Balcı, Linas and Olas were used. Seed lipid composition in bread wheat, barley, oat and safflower genotypes were determined. In bread wheat; the numbers of genotypes with the highest values in terms of components were similar. In barley; İnce and Ünver genotypes had the highest values in more components than other barley genotypes. In oats; Checota and Kırıklar genotypes, as the genotypes with the highest values, have a clear difference compared to other oat genotypes. In safflower; Except for Yenice and Linas; Dinçer, Balcı and Olas genotypes had the highest values in more components. In bread wheat, barley, oats and safflower; for all genotypes, asparagine, glycine, APX, vitamin B2, vitamin B6 were determined to be more effective than other components in the production of quality seed lipid. Barley and oat genotypes showed superior performance compared to wheat and safflower genotypes. This shows that barley and oats are of high quality and rich in chemical content. Özdemir and Ünver genotypes were determined as superior performing and stable genotypes.
Keywords: Bread wheat, barley, oat, safflower genotype, minerals, amino acids, lipids, enzymes, vitamins, hierarchical cluster, biplotBu çalışmada buğday, arpa ve yulaf lipitleri aspir yağı ile karşılaştırmalı olarak incelenerek kalite değerleri ortaya çıkarılmıştır. Ekmeklik Buğday Genotipleri; Bezostaja, Yunus, Altay, Müfitbey ve Nacibey; Arpa Genotipleri; 4193, İnce, 5252, Özdemir ve Ünver; Yulaf Genotipleri; Checota, Seydişehir, Yeniçeri, Kırıklar ve Kahraman; Aspir Genotipleri; Yenice, Dinçer, Balcı, Linas ve Olas kullanıldı. Ekmeklik buğday, arpa, yulaf ve aspir genotiplerinde tohum lipid kompozisyonu belirlendi. Ekmeklik buğdaylarda; Bileşenler açısından en yüksek değere sahip genotip sayıları benzerdi. Arpada; İnce ve Ünver genotipleri diğer arpa genotiplerine göre daha fazla bileşen bakımından en yüksek değerlere sahip olmuştur. Yulafta; Checota ve Kırıklar genotipleri en yüksek değere sahip genotipler olup diğer yulaf genotiplerine göre belirgin bir farklılık göstermektedir. Aspirde; Yenice ve Linas dışında; Dinçer, Balcı ve Olas genotipleri daha fazla bileşen açısından en yüksek değerlere sahip olmuştur. Ekmeklik buğday, arpa, yulaf ve aspirde; Tüm genotipler için asparajin, glisin, APX, B2 vitamini, B6 vitamininin kaliteli tohum lipidi üretiminde diğer bileşenlere göre daha etkili olduğu belirlendi. Arpa ve yulaf genotipleri buğday ve aspir genotiplerine göre üstün performans göstermiştir. Bu da arpa ve yulafın kaliteli ve kimyasal içerik açısından zengin olduğunu göstermektedir. Özdemir ve Ünver genotiplerinin üstün performanslı ve dayanıklı genotipler olduğu belirlendi.
Anahtar Kelimeler: Ekmeklik buğday, arpa, yulaf, aspir genotipi, mineraller, amino asitler, lipitler, enzimler, vitaminler, hiyerarşik küme, biplot